Afbeelding
Foto: SophieB Fotografie

Joëlle van Saase: “Danie heeft een hele mooie ontwikkeling doorgemaakt”

Fun Dressuur Grondwerk Horsemanship Rassen

Joëlle van Saase en haar bijna vijfjarige Haflinger Danie hebben in de afgelopen anderhalf jaar een lange weg afgelegd. Toen de merrie bij Joëlle kwam, was ze erg onzeker en bang. Maar door veel tijd in haar te investeren, bloeit ze nu voorzichtig op tot een zelfverzekerd en enthousiast paard.

Op slag verliefd

Toen Joëlle in 2022 besloot om op zoek te gaan naar een eigen paard, was er één ding zeker; het zou een Haflinger worden. “Ik heb daarvoor altijd paarden bijgereden, maar aangezien dat nog wel eens wat nadelen met zich meebrengt besloot ik in 2022 op zoek te gaan naar een eigen paard. Ik heb altijd al een liefde gehad voor Haflingers en werd op slag verliefd op de uitstraling van Danie. Ze was destijds drie, nog onbeleerd en weinig in de hand geweest, maar ik besloot gewoon voor haar te gaan”, vertelt ze. 

Tijd investeren

De amazone leidde de merrie zelf op, al ging dat in het begin nog niet van een leien dakje. “Danie was heel bang en ril. Je kon naar niet aanraken en ze was heel bang voor bijvoorbeeld een hoefsmid of dierenarts. Toen ik in het begin aan de slag ging met grondwerk, viel mij direct op dat ze haar lichaam helemaal niet correct gebruikte en veel spanning had. Door veel tijd in haar te investeren, haar vertrouwen te geven en duidelijk aan te geven wat er van haar verwacht wordt, hebben we stap voor stap de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Ze is nog wat scheef, maar begint nu langzaam te begrijpen hoe ze haar lichaam moet gebruiken.”


Foto: Privébezit

Mooie ontwikkeling

Joëlle streeft ernaar om haar merrie eerst vanaf de grond sterk te maken en daarna pas fanatieker aan de slag te gaan onder het zadel. “Ze is heel scherp in het grondwerk en vindt het leuk om zo aan de slag te zijn. Ik hoop op die manier een goede en stabiele basis aan te leggen voor het verder trainen onder het zadel”, legt ze uit. 

“Danie heeft een mooie ontwikkeling doorgemaakt. Ze is werkwillig en doet alles voor je als het vertrouwen eenmaal goed zit. Ik kocht haar met de intentie om eventueel in verschillende disciplines de sport in te gaan, maar vind het vooral belangrijk om me aan te passen aan wat zij fysiek en mentaal aankan. We trainen lekker door en dan zien we wel waar het schip strandt!”, sluit ze af. 


Foto: SophieB Fotografie

Bron: Bit & Cap

Foto’s: SophieB Fotografie / Privébezit

Afbeelding
Afbeelding