Cecillia Bijstra en Bella Donna
Cecillia Bijstra en Bella Donna Foto: Deveny Kuipers Fotografie

Cecillia Bijstra: “We genieten van ons eigen avontuur”

Algemeen Dressuur Horsemanship Rassen Wedstrijden

Toen de inmiddels zevenjarige Bella Donna von Heiligenblut (v. Liz Wunderknabe) een aantal jaar geleden op Cecillia Bijstra’s pad kwam, besloot de amazone de merrie te kopen zonder haar van tevoren bezichtigd te hebben. 

De combinatie heeft in de afgelopen jaren een weg van pieken en dalen afgelegd, maar wist door middel van Natural Horsemanship het vertrouwen in elkaar terug te vinden en hoopt binnenkort de eerste meters tussen de witte hekjes te maken. 

Liefde voor Haflingers

Na veel verdriet en ellende te hebben moeten doorstaan met haar vorige pony besloot Ceclillia een aantal jaar geleden op zoek te gaan naar een nieuw maatje. “Ik heb altijd al een zwak voor Haflingers gehad, maar heb nooit goed de stap durven zetten om er een te kopen. Toch besloot ik contact op te nemen met de fokkers van een Haflingerruin die ik destijds op internet tegenkwam”, vertelt ze. 

“Alsof het zo heeft moeten zijn”

Hoewel de ruin verkocht werd voordat Cecillia de kans kreeg om hem te bezichtigen, namen zijn fokkers, met wie ze nog altijd goed contact heeft, later toch weer contact met haar op. “Ze vertelden dat een van hun Haflingermerries die eerder al verkocht was opnieuw in de verkoop kwam bij haar nieuwe eigenaren. Hoewel Bella Donna nog erg jong was en een veulen aan de voet had, besloot ik toch contact op te nemen.” 

Vanwege de verre reis naar België besloot Cecillia de merrie te laten keuren en te kopen zonder haar van tevoren bezichtigd te hebben. “Dat is natuurlijk best wel een risico, maar het contact verliep zo fijn dat ik er voldoende vertrouwen in had. Het lijkt een beetje alsof het zo heeft moeten zijn.” 


Foto: Privébezit

Vertrouwensbreuk 

Omdat de merrie na het beleren direct in de fokkerij is ingezet, besloot Cecillia het opnieuw inrijden rustig aan te pakken. “We zijn eerst begonnen met longeren en het werken met lange lijnen en daarna heb ik hulp ingeschakeld bij het opnieuw inrijden. Helaas zijn we door een val in één klap al het vertrouwen in elkaar kwijtgeraakt.”

“Ik was ontzettend bang dat Bella Donna en ik het vertrouwen in elkaar niet meer terug zouden krijgen, maar wist ook dat ze absoluut geen kwaad in de zin had. Via via ben ik in contact gekomen met iemand die paarden traint door middel van Natural Horsemanship. Dankzij haar hulp hebben we Bella Donna wel weer zover gekregen om zich open te stellen. Uiteindelijk heb ik gelukkig zelf de teugels weer kunnen overnemen.”


Foto: Artistics Fotografie

Uitgesproken karakter

En sinds dat vertrouwen hersteld is, is de combinatie hechter dan ooit. “Bella Donna geeft mij enorm veel vertrouwen. Ze is goudeerlijk, dat voel je aan alles. Het is geen typische merrie, maar ze is wel heel expressief. De staleigenaren noemen haar niet voor niets een ‘koudbloedige diva met een warme allure’”, lacht ze. 

“Ze heeft echt haar eigen karaktertje en is absoluut geen saaie koudbloed. Ze heeft juist heel veel go en looplust. Hoewel plezier maken voor mij altijd op de eerste plek komt, vind ik het ook heel erg leuk om uitdagende trainingen te hebben en verder te groeien. We lessen structureel om zo goede begeleiding te krijgen. We focussen ons erg op de biomechanica van het paard en ik vind het belangrijk om rekening te houden met zowel de fysieke als mentale mogelijkheden van het paard.”

“We zijn dus veel in de bak te vinden, maar kunnen net zo erg genieten van een lange buitenrit of heerlijk urenlang tutten. Stiekem verdwijnt dat ‘pennymeisje’ nooit uit mij”, lacht ze.


Foto: Privébezit

“We genieten van ons avontuur’’

Dat de merrie met haar schofthoogte van 1.58m veel maat heeft, veel looplust bezit en werkwillig is, zou in de toekomst nog wel eens van pas kunnen komen in de dressuurring. “Het lijkt me leuk om dit jaar eens te kijken hoe wij het samen doen in de dressuursport. Natuurlijk vind ik het stiekem wat spannend om met mijn koudbloed tussen de paarden te gaan starten, maar het lijkt mij juist ook weer harstikke leuk. Uiteindelijk geniet iedereen op zijn of haar eigen manier van deze geweldige hobby.”

“Voor de verre toekomst lijkt het mij misschien leuk om een nakomeling van Bella Donna te fokken, maar eerst hoop ik nog jarenlang van deze gouden beauty met flair te mogen genieten!”, sluit ze af.


Foto: Privébezit

Volg Cecillia en Bella Donna ook op Instagram: @haflinger.belladonna

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Deveny Kuipers Fotografie / Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding