Solvej Rob
Solvej Rob Foto: Kimberly Duchateau Photography

Instructeur van het jaar 2023 Solvej Rob: “Ik ben niet zo van de kleurtjes en snufjes”

Fun

Het is voorjaar, bijna zomer! En dus brengen ‘de’ hippische merken traditiegetrouw de nieuwe zomertrends op de markt. We vroegen een aantal bekende paarden- of mediapersonen hoe zij daar tegenover staan. Solvej Rob wil vooral comfortabele en praktische kleding. 

“In mijn vrije tijd vind ik het best leuk om een jurkje aan te trekken als de gelegenheid daar geschikt voor is. Maar ik sta me ’s ochtends voordat ik aan het werk ga niet af te vragen welk setje ik nu weer eens zal dragen.”

Comfortabel

In het leven van instructrice en amazone Solvej Rob speelt het meedoen met de laatste trends geen rol. “Nee”, antwoordt ze beslist op de vraag of ze een idee heeft van wat de nieuwe modekleuren voor het komende zomerseizoen zijn. “Ik koop zelden nieuwe kleding. Van mijn oude sponsor heb ik nog heel veel shirtjes en broeken in de kleur marineblauw liggen. Die kleding is onverslijtbaar en heel fijn om te dragen, en dus hoef ik het niet te vervangen.”

“Voor mij is het met name belangrijk dat wat ik draag lekker zit en dat het tegen een stootje kan. Ik loop er de hele dag in, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds een uur of negen, tien.”

Zuinig

Haar paarden staan 24/7 buiten. “Dat is fijn voor ze, en het is ook nog eens goedkoper; stalbodembedekking is niet nodig. Bovendien hoef ik geen stallen uit te mesten. Daar staat tegenover dat ik de weides moet bijhouden: poep scheppen, hooi brengen en de omheiningen en waterbakken nalopen behoort dan ook tot het dagelijkse ritueel. Vooral ‘s winters is het niet altijd een pretje om zoveel buiten rond te lopen, maar als ik goede kleding aan heb, maakt het de omstandigheden draaglijk.”

“Dus dan zie je mij in jassen die tegen water en kou kunnen. Kort geleden ontdekte ik jassen die je vanwege hun oplaadbare verwarmingssysteem superlekker zijn voor de winter. En o ja, natuurlijk zijn dan ook laarzen waarmee je door de modder kunt ploeteren, belangrijk. Ik investeer wel in goede, op maat gemaakte, rijlaarzen, en die draag ik alleen tijdens het rijden. Ik ben trouwens sowieso zuinig op mijn spullen. Alles wat van leer is, maak ik ’s avonds schoon en krijgt een beurt met zadelzeep, en ik vet laarzen, hoofdstellen en zadels regelmatig in. Zo doe ik heel lang met mijn spullen.”

Praktisch en veilig

Haar dagen zijn naast de paarden verzorgen en trainen vooral gevuld met het geven van lessen. In de winter is warme en wind- en waterdichte kleding belangrijk. “Maar ook in het voorjaar en de zomer, als ik buiten sta les te geven, kan het verraderlijk koud zijn. Onze buitenbaan is nauwelijks beschut en dus heeft de wind vrij spel.”

“Ik ben vooral van de laagjes, ook in de zomer. Een dun trainingsshirt met elastaan vind ik fijn, het voelt lekker aan je lijf. Tijdens het rijden moet een shirtje nergens knellen en zweet opnemen, ademen. Had ik het al over de cap gehad? Die vind ik dus ook, net als mijn rijlaarzen, belangrijker dan de kleding, omdat het gaat om je veiligheid. Dus daar heb ik wel geld voor over; die moet veilig zijn en comfortabel zitten.”

Perfecte pasvorm

Ook vindt Solvej het belangrijk dat haar paarden goed passende spullen dragen. “Mijn Ivano is ongelooflijk gevoelig; die kun je niet eens een zadel op leggen zonder een honderd procent goed zittend dekje. Dus ik let erop dat een sjabrak een perfecte pasvorm heeft en nergens drukt, vooral niet op de schoft. De kleur maakt me echt geen bal uit, als het maar geen bonte kermis wordt.”

“Ook mijn dekjes zijn blauw, toevallig. En ook daar doe ik heel lang mee; ik heb gewoon goede spullen, en dan hóef ik natuurlijk ook niet na te denken over een eventuele nieuwe kleur. Zelfs toen ik ‘chique’ naar het gala ging waar de prijs voor Instructeur van het jaar 2023 werd uitgereikt, droeg ik blauw. Knalblauw, dat dan wel. Want een beetje opvallen vond ik toen stiekem wel leuk. De enige die uit de toon valt is onze Boxer Juul. Zij heeft een fluorescerend geel dekje, zodat ze lekker opvalt. Handig voor als ze meegaat naar ons lievelingsland Noorwegen.”

Over Solvej Rob

Solvej runt haar eigen kleinschalige dressuurstal in Einighausen (Limburg). In de ochtend begint ze vaak met het rijden van haar paarden, maar het grootste deel van haar dag bestaat uit het geven van lessen aan ruiters van alle niveaus die verschillende disciplines beoefenen. Haar trainingswijze bestaat uit het gebruik van Action Types profilering en Joker het mechanische leerpaard. Daarnaast put ze uit haar meer dan twintig jaar lange ervaring op het gebied van beleren, opleiden en uitbrengen van paarden tot en met de Lichte Tour.