Loulou en Chica
Loulou en Chica Foto: Bart McLeod

Loulou Roelofsen: “Chica en ik hebben naar elkaar leren luisteren”

Fun Opvallend

Hoewel Loulou Roelofsen en haar zeventienjarige Chica een weg vol ups en downs hebben afgelegd, hebben ze een sterke band weten op te bouwen. Waar de amazone in eerste instantie voor ogen had om de sport in te gaan, richt ze zich nu voornamelijk op de recreatie. Haar grootste doel is immers om haar merrie gelukkig te houden.

Overgekocht

Loulou en Chica vormen inmiddels al zo’n drie jaar een combinatie. “Chica stond op de stal waar ik mijn twee pony’s destijds naartoe verhuisde. Ze werd toen nog geleased door een meisje, maar een tijdje later, toen een van mijn pony’s met pensioen ging, vroeg haar eigenaar of Chica niet iets voor mij was. Ik vond haar altijd al leuk om te zien, dus zo gezegd, zo gedaan. Een tijdje later hebben we haar overgekocht”, vertelt ze. 


Foto: Bart McLeod 

Vertrouwen in de mens

Hoewel Loulou de merrie kocht met het oog op de sport, bewandelt de combinatie nu toch een ander pad. “Chica is een paard dat snel stress ervaart en spanning opbouwt. Op zulke momenten slaat ze dicht en kun je haar als het ware niet meer bereiken. Ik denk dat die spanning ontstaan is doordat ze in het verleden veel verschillende ruiters met verschillende verwachtingen heeft gehad. Voor mijn gevoel mist ze het vertrouwen in de mens een beetje.”

Het belang van communicatie

Desondanks hebben Loulou en Chica een mooie band kunnen opbouwen. “Toen ik Chica slechts een aantal maanden had overleed mijn eerste eigen pony. Daar had ik het heel erg moeilijk mee, wat ook weer invloed had op hoe Chica zich voelde. Door mij zo duidelijk te spiegelen heeft ze mij geleerd hoe ik mijn verdriet kon verwerken. In die periode hebben we echt naar elkaar leren luisteren. Dat werpt nu duidelijk zijn vruchten af tijdens het rijden. Goed met elkaar communiceren is zo ontzettend belangrijk.”


Foto: Bart McLeod 

Plezier voorop

‘Niets moet, alles mag’; dat is hoe Loulou haar merrie nu traint. “Ik vind het immers vooral belangrijk dat Chica het vertrouwen in mij behoudt. Het is een ontzettend lief en zachtaardig paard. Ze heeft alleen iets meer tijd nodig om vertrouwen op te bouwen. Als dat eenmaal goed zit, gaat ze voor je door het vuur, hoe moeilijk ze het soms ook vindt.”

“We genieten allebei enorm van buitenrijden en vinden het leuk om hier en daar een dressuurwedstrijdje mee te pakken. De sportambities die ik had heb ik opzij geschoven. Ik wil er geen druk op leggen en wil er vooral voor zorgen dat we allebei plezier hebben in het werk”, sluit ze af. 

Volg Loulou en Chica op Instagram: @roelofsen.equestrian

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Bart McLeod 

Afbeelding
Afbeelding